San Francisco merkezli blockchain girişimi Ripple, bankalar ve fintech şirketleri için müşterilerinin kripto varlıklarını saklayabilecekleri yeni bir kripto saklama çözümü başlattı. Bu hamle, ABD Merkez Bankası’nın (Federal Reserve) geleneksel bankaların kripto şirketlerine yönelik saklama hizmetlerine baskı yapmasının ardından geldi. Ripple, kripto dünyasında önemli bir yer edinen bu alanda inovatif çözümlerle rekabette öne çıkmayı hedefliyor.
Ripple, saklama çözümünü faaliyete geçirdi
Ripple, CNBC’ye verdiği demeçte, yeni kripto saklama çözümünün bankalar ve fintech müşterilerinin kripto varlıkları güvenli bir şekilde saklamalarını sağlayacak çeşitli özellikler sunacağını belirtti. Ripple Custody adı verilen bu yeni hizmet, şirketin yeni kurulan Ripple Custody bölümü tarafından yönetilecek. Ripple CEO’su Brad Garlinghouse, geçtiğimiz Eylül ayında bu yeniliğin geleceğine dair ipuçları vermişti.
Ripple, kripto saklama hizmetiyle tüm yasal gerekliliklere uyum sağladığını vurguluyor. Bu kapsamda, önceden yapılandırılmış operasyonel ve politik ayarların yanı sıra, Ripple’ın XRP Ledger blockchain platformu ile entegrasyon sağlanmış durumda. XRP Ledger, kısa bir süre önce kritik güncellemelerle geliştirildi ve bu entegrasyon, Ripple’ın sunduğu saklama hizmetine ek bir güvenlik katmanı ekliyor.
Dahası, kripto saklama platformu, kara para aklama (AML) risklerini izleyerek kullanıcı dostu ve etkileşimli bir arayüz sunacak. Ripple, bu hamleyle yalnızca RippleNet adlı ödeme çözümünün ötesine geçerek iş alanını çeşitlendirmeyi hedefliyor. Ripple’ın ürünlerden sorumlu kıdemli başkan yardımcısı Aaron Slettehaugh, CNBC’ye yaptığı açıklamada, “Yeni özelliklerle birlikte Ripple Custody, güvenli ve ölçeklenebilir kripto varlık saklama hizmetleri sunarak kripto ve fintech sektöründeki yüksek büyüme gösteren işletmelere daha iyi hizmet vermeyi amaçlıyor,” dedi.
Coinbase ve Gemini gibi devlerle rekabet edebilecek mi?
Ripple’ın bu yeni duyurusu, kripto saklama hizmetlerini tek bir çatı altında toplamak için atılan ilk adımlardan biri. Şirket, Coinbase ve Gemini gibi büyük oyuncularla rekabete girmeyi amaçlıyor. Kripto saklama hizmetleri hâlâ yeni bir alan olmasına rağmen hızla büyüyor. Bugün, Coinbase, BlackRock gibi önemli müşterilere Bitcoin saklama hizmeti sunuyor. Geçtiğimiz ay ise geleneksel bankacılık sektörü de bu alana girdi ve BNY Mellon, bir saklama lisansı aldı.
Kripto piyasasında saklama hizmetleri, özel anahtarları güvenli bir şekilde saklamak için hayati önem taşıyor. Saklama hizmetlerinin sunduğu faydalar arasında ödeme işlemlerine yardımcı olma, ticaret ve global kripto para birimlerini düzenleyen regülasyonlara uyum sağlama gibi önemli görevler bulunuyor. Boston Consulting Group, kripto saklama piyasasının 2030 yılına kadar 16 trilyon dolara ulaşacağını tahmin ediyor. Ripple ise bu piyasadaki en hızlı büyüyen alanlardan biri olarak saklama hizmetlerini görüyor ve platformlarının bu yıl %250 oranında müşteri büyümesi kaydettiğini belirtiyor.
Ripple Custody, HSBC, Societe Generale, BBVA’nın İsviçre kolu ve DBS gibi önemli müşterilere hizmet veriyor ve şu anda yedi ülkede faaliyet gösteriyor. Ripple, reel varlıkların (RWA) tokenizasyonu piyasasında da iddialı. Şirket, XRP Ledger teknolojisiyle fiat para birimleri, altın, petrol ve gayrimenkul gibi varlıkları tokenize ederek saklama hizmetlerini genişleteceğini duyurdu. Bu tokenizasyon işlemi, XRP Ledger’ın sunduğu merkeziyetsiz borsa (DEX) üzerinden doğrudan alıcı ve satıcıların kripto varlıkları aracı olmadan, hızlı ve düşük ücretlerle ticaret yapmasına olanak tanıyacak.